Menu
Hulp & Support

Het 3G-netwerk van Orange maakt plaats voor 4G en 5G

Mobiele technologie evolueert voortdurend. En een van dé evoluties van de laatste jaren is dat er steeds minder gebruikers zijn met een 3G-toestel. Zowel het aantal spraakoproepen als het dataverkeer op ons 3G-netwerk is slechts een fractie van wat het ooit is geweest. Hierdoor wordt de ruimte die Orange Belgium voor 3G-communicaties heeft voorzien, sterk onderbenut. Dankzij het afschakelen van 3G komt er extra capaciteit vrij die we kunnen hergebruiken voor het versterken van nieuwere technologieën zoals 4G & 5G.

Dit is overigens een wereldwijd fenomeen. De meeste mobiele operatoren in Europa, Amerika en Azië zijn hun 3G-netwerken aan het uitfaseren. In de Verenigde Staten is 3G sinds de zomer van 2022 trouwens helemaal afgeschakeld bij alle operatoren over het volledige grondgebied. Ook in België hebben de drie historische mobiele operatoren afschakelplannen aangekondigd.

Orange Belgium start in januari 2024 met het afschakelen van het 3G-netwerk. Dit zal stapsgewijs gebeuren: we werken immers per regio zodat in de loop van 2025 3G op het ganse Belgische grondgebied volledig zal zijn afgeschakeld. Tijdens deze transitie vervangen we verouderde apparatuur dat veel elektriciteit verbruikt, door efficiëntere apparatuur. We zetten dus volop in op nieuwere, energiezuinige technologieën en verminderen zo de impact op de planeet.

 

Meer informatie vind je hieronder bij de vaak gestelde vragen:

 

Wat is de impact voor mij als gebruiker?

Het overgrote deel van de Orange-klanten communiceert via 4G, zowel voor spraakoproepen (Voice over LTE, VoLTE), sms als voor mobiel internet. Het uitschakelen van 3G heeft dan ook voor de meeste gebruikers geen invloed.

 

Zal er minder dekking zijn zonder het 3G-netwerk?

De dekkingsgraad van 4G is groter dan die van 3G. Er zal geen negatieve impact zijn zowel wat betreft de dekking binnenshuis en buitenshuis, als de capaciteit van het netwerk.

 

Ik heb nog een 3G-telefoontoestel in gebruik, blijft deze werken?

Oude mobiele telefoons die maximaal 3G hebben, zullen terugvallen op 2G-communicatie. Voor spraakoproepen en SMS zal dit vergelijkbaar zijn met de kwaliteit van de 3G-communicatie.

Voor mobiel internet is het 2G-netwerk minder geschikt. Als je momenteel een 3G-toestel gebruikte om op het internet te surfen, is het sterk aangeraden dat je naar een 4G-toestel overschakelt dat ook VoLTE ondersteunt.

Voorts is het van belang dat je tariefplan ook 4G toelaat. Dat is zo bij veruit alle formules van Orange, namelijk voor zowel onze Go-tariefplannen als onze oude ‘Dier’-tariefplannen.

Ook je simkaart moet compatibel zijn met 4G/5G (nanosimkaart). Als je nog een 3G simkaart (mini- of microsimkaart) hebt, vraag in je Orange-shop om deze te vervangen bij aankoop van een 4G- of 5G-toestel.

Met 4G surf je niet alleen zeer comfortabel, je belt ook via 4G (Voice over LTE, VoLTE). Zo geniet je van een veel hogere geluidskwaliteit en wordt de verbinding veel sneller opgezet.

 

Hoe weet ik of mijn gsm 4G ondersteunt?

Je kan dit in de instellingen van je gsm nakijken. Opgelet, het instellingenmenu kan verschillen afhankelijk van je toestel.

Volg deze stappen om na te kijken of je toestel 4G-compatibel is:

 • iOS (Apple):
  • Ga naar Instellingen > Opties mobiele data > Gesprekken en data. Als hier 5G/4G/LTE wordt weergegeven, is je mobiele toestel compatibel met 4G en 5G.
    
 • Android (andere merken):
  • Ga naar Instellingen > Verbindingen > Mobiele netwerken > Netwerkmodus. Hier kan je zien of je mobiel toestel toestaat om de modus 5G/4G/LTE te kiezen. Als de 5G/LTE/3G/2G-modus verschijnt, is je toestel compatible met 4G en 5G.
  • Ga naar Instellingen > Mobiel netwerk > SIM1 > Voorkeursnetwerktype. Hier kan je zien of je mobiele toestel toestaat om de modus 5G/4G/LTE te kiezen. Als de 5G/4G/3G/2G-modus verschijnt, is je toestel compatibel met 4G en 5G.

 

Waar wordt het 3G-netwerk afgeschakeld?

We werken regio per regio, hier kan je de gebieden bekijken die de eerste 6 maanden in 2024 in kaart brengen.

 

Regio Periode Kleurcode
Wetteren 01/2024 Oranje
Leuven 05/2024 Blauw
Antwerpen, Mechelen, Gent 06/2024 Groen
Tielt, Dender, Lier, Hasselt 09/2024 Geel
Namen 10/2024 Donkergeel
Bergen, Doornik, Charleroi, Waver, Sint-Niklaas, Kust, Hautes-Fagnes, Verviers 11/2024 Roos

 

Hoelang blijft het 2G-netwerk operationeel?

Het 2G-netwerk van Orange Belgium wordt voortgezet tot ten minste eind 2028. De exacte uitfaseringdata van 2G worden later meegedeeld.

 

Zijn er gevolgen voor roaming?

Roaming in het buitenland: De Orange Belgium klant gebruikt het buitenlands netwerk (voor bellen of sms'en) en is voor het gebruik van het 2G- en 3G-netwerk uitsluitend afhankelijk van de uitfaseringsplannen van de plaatselijke operatoren. Daarover vind je hier meer informatie.

Roaming door buitenlandse bezoekers op het Orange netwerk: de bezoekers kunnen na de uitfasering van het 3G-netwerk nog altijd via 2G of via 4G (VoLTE roaming) communiceren.

Heeft deze pagina je verder geholpen?
Een beetje hulp nodig?

Nog meer mogelijkheden