Menu
Blog

Alles over 5G: wat is het, waarom is het belangrijk en is het gevaarlijk?

Tech

De vijfde generatie (5G) van mobiel internet wordt uitgerold in België. Maar wat kan je er precies mee? En wat is het verschil met 4G? In deze blog ontdek je alles wat je moet weten over het nieuwe 5G-netwerk!

06.12.2023 Maité Delgado

Je hebt er ongetwijfeld al iets over gehoord of gelezen: met 5G maakt België zich klaar voor de volgende generatie van mobiele telecommunicatie. Tegelijkertijd zitten heel wat mensen met vragen zoals …

Wat is 5G?

5G staat voor de vijfde generatie van mobiele netwerken. Net zoals z’n voorgangers – 1G, 2G, 3G en 4G – gaat het dus om oproepen en het draadloos uitwisselen van data via radiogolven. En daar hebben we al een hele weg afgelegd! 

  • In de jaren 1980 was er 1G: mobiel bellen was een feit.
  • SMS’en kon pas vanaf de jaren 1990, dankzij de komst van 2G
  • De eerste video’s? Die streamden we – in lage kwaliteit – vanaf 3G.
  • Pas vanaf 4G kreeg videocontent een échte boost.

Het 5G-netwerk bouwt verder op deze basis. De technologie werd verfijnd én er werden nieuwe frequentiebanden in gebruik genomen. Hierdoor kan alles nog sneller en efficiënter over het mobiele netwerk worden doorgestuurd.

4G vs 5G: wat is het verschil?

En doordat data sneller en gerichter verstuurd kunnen worden, helpt 5G je om opmerkelijk sneller te surfen via mobiel internet. Volgens specialisten is het nieuwe netwerk maar liefst 3 keer sneller dan 4G!

Cool, vertel me meer!

Waarom is 5G belangrijk? Dit zijn de voordelen!

Met 5G kan je dus veel méér dan met 4G. En dan hebben we het niet alleen over bliksemsnel surfen, de beste Netflix series streamen aan 4K of feilloos videobellen. Ook voor de ‘smart homes’ van de toekomst en het Internet of Things (IoT) speelt 5G een cruciale rol.

Zelfrijdende auto’s, bijvoorbeeld, moeten zo snel mogelijk kunnen reageren op hun omgeving. Ook als ze aan hoge snelheid over de autostrade razen. Met 5G breekt het tijdperk aan waarin dat eindelijk mogelijk wordt!

Stream jij graag games op je smartphone? Dan zal je graag horen dat ook de latentie – of vertraging tussen zender en ontvanger – sterk verminderd is. Dat betekent dus dat je je favoriete esports altijd en overal streamt zonder enige hapering. 

Whoa, welke voordelen zijn er zo nog voor mij?

Daarnaast kunnen er per zendmast veel meer apparaten tegelijk ondersteund worden. Tot maar liefst 1 miljoen toestellen per vierkante kilometer! Simpel gezegd? Waar nu het netwerk soms overbelast geraakt op piekmomenten, kan dankzij 5G iedereen tegelijk mobiel surfen aan topsnelheden.

Al die mobiele data verbruiken trouwens heel wat energie. Ook daar brengt 5G verandering in! Hoewel een 5G-zendmast een veelvoud aan data verzendt in vergelijking met de klassieke 4G-antenne, gebeurt dit namelijk een pak energie-efficiënter. 

Om een voorbeeld te geven: tegen 2025 verbruikt een geoptimaliseerde 5G-antenne per verstuurde GB slechts 10% van de energie van het huidige 4G-netwerk. Zo helpt 5G om de ecologische voetafdruk van het mobiele internet te verlagen.

Wow, zijn er nog milieuvriendelijke tips voor m’n smartphone?

5G en jouw gezondheid

Is 5G gevaarlijk? Nee! Omdat radiogolven een voorbeeld zijn van elektromagnetische straling, vragen veel mensen zich af of 5G gevaarlijk is voor hun gezondheid. Ook op het internet gonst het van geruchten. Maar we kunnen je geruststellen: onderzoek wijst namelijk uit dat de straling van zendmasten en gsm’s geen risico vormen zolang de norm gerespecteerd wordt

En die norm is in België zeer streng! Meer nog, onze blootstellingslimieten zijn een pak strikter dan de internationale standaard.

Daarnaast hebben de elektromagnetische stralingen van zowel 4G als 5G een veel lagere frequentie in vergelijking met andere soorten elektromagnetische stralingen die je in de natuur terugvindt. Anders gezegd: de UV-straling van zonlicht vormt een hoger risico voor jouw lichaam dan het mobiele internet.

Graag meer weten over dit onderwerp? We hebben er een aparte blog over!

Ja, vertel me meer.

Hoe kan je 5G gebruiken?

Om supersnel te surfen via het 5G-netwerk, heb je 3 dingen nodig: 

  • Een smartphone die compatibel is met 5G. Een 5G-compatible smartphone kan in principe meteen op het 5G-netwerk zodra dat beschikbaar is. Dat is … op voorwaarde dat het toestel ook 5G-ready gemaakt is voor het Orange-netwerk via een software-update. Wanneer die software beschikbaar is, hangt volledig af van de producent. In onze e-shop vermelden we sowieso of een smartphone 5G-compatibel, dan wel 5G-ready is!

Ja, ik wil een smartphone met 5G! 

  • 5G in je buurt. In Vlaanderen wordt er momenteel volop getest met 5G-netwerken. Op deze kaart zie je of er al bereik is in jouw buurt. Dat betekent trouwens niet dat het 4G-netwerk afgeschaft gaat worden! Ook na de uitrol van 5G kan je het vertrouwde 4G-netwerk dus zeker blijven gebruiken.

Wat betekent 5G voor mij?

  • Een postpaid tariefplan. Om 5G te ontdekken met je 5G-compatibele smartphone openen we 5G in alle Go-tariefplannen – en dat zonder extra kosten. 

Wanneer is er 5G in België?

Orange brengt 5G het voorjaar van 2022 naar België! Deze uitrol gebeurt in verschillende fases. Daarbij ligt de focus eerst en vooral op de grote steden. We zijn begonnen in Vlaanderen waar de emissienormen (EMF) al waren aangepast om 5G aan te bieden. Aangezien de normen ook waren aangepast in Wallonië en Brussel, zijn we ook gestart met de uitrol in deze regio's.

Ja, ik wil meer info!

Kan je kort samenvatten wat ik zeker moet onthouden?

Ja, hoor! De vijfde generatie van het mobiele netwerk – kortweg, 5G – verstuurt en ontvangt net zoals 4G data via radiogolven. Dankzij technologische innovaties zal dit tot 3 keer sneller kunnen gebeuren dan nu het geval is. (En ja, da’s veilig voor jouw gezondheid.) 

Daarnaast zorgt de nieuwe technologie ervoor dat mobiele data een pak energie-efficiënter verstuurd worden. Een cruciale stap vooruit in een wereld waarin we steeds meer online leven.

De belangrijkste voordelen? Je zal veel sneller kunnen surfen, streamen, gamen en meer. Zo zal het slechts enkele seconden duren om een film te downloaden van 5 GB. Daarnaast zijn er ook een waaier van toepassingen voor jouw smart home, het Internet of Things (IoT) … en zelfs onze planeet.

Daarnaast zijn er volgens Agoria ook heel wat voordelen voor bedrijven en organisaties. Zo helpt 5G om beter (en sneller) in te spelen op noden van klanten, productieprocessen efficiënter te maken en nieuwe digitale diensten te ontwerpen. Denk bijvoorbeeld aan zelfrijdende auto’s, slimme verkeerslichten en zoveel meer. Kortom, de volledig geconnecteerde samenleving komt volgens hen zo écht in zicht!

En voor jou? Orange start met de uitrol van 5G in België. Zodra er een 5G-netwerk in jouw buurt is, kan je met een 5G-compatibele smartphone en aangepast mobiel abonnement deze topsnelheden zelf uittesten.

Welke smartphones zijn oké voor 5G?

Yes, ik wil extra veel mobiele data voor 5G!

Lees ook:

▶️ Beste apps voor Android en iPhone
▶️ Welkom bij Smart Home van Orange

Found this useful? Share with

Maité Delgado
Maité Delgado
Altijd op zoek naar interessante telco nieuwtjes en weetjes, handige apps, tips en tricks om jullie up to date te houden!