Menu
Blog

Zo maskeer je je e-mailadres en zeg je spam voorgoed vaarwel

Tech

Je e-mailadres is een onmisbaar deel van je leven. Maar helaas opent het tegelijk ook de deur voor spam, phishing en tal van andere online bedreigingen. Om dit tegen te gaan, bestaat er gelukkig een afdoende antispamoplossing: je persoonlijke e-mail maskeren met een zogenaamde e-mailalias. In dit artikel bevelen we drie gratis diensten aan waarmee je gegevenslekken en spam voorgoed vaarwelzegt.

10.05.2024 Maité Delgado

Zeggen dat spam een ware plaag vormt, is een open deur intrappen. Eens je e-mailadres er het slachtoffer van werd, is het zoals gekend heel moeilijk om ervan af te geraken. Spam kan niet alleen vervelend en frustrerend zijn, maar ook gevaarlijk. Soms zijn e-mails valstrikken. Als het om je e-mail gaat, is het met andere woorden best om alles nauwlettend in de gaten te houden.

 

Waarom nooit je persoonlijke e-mailadres invullen op websites?

Experts adviseren om je persoonlijke e-mailadres niet op te geven bij het registreren op bepaalde websites. En daar hebben ze enkele heel goede redenen voor:

 

  1. Bescherm je privacy: door je persoonlijke e-mailadres prijs te geven, stel je mogelijk je persoonlijke gegevens bloot aan derden.

 

  1. Beperken het risico op spam: je e-mailadres kan altijd worden gebruikt voor marketingdoeleinden. Je kan ongewenste e-mail of spam ontvangen van de website waarop je hebt geregistreerd.
  2. Beschermen jezelf tegen gegevenslekken: websites zijn niet immuun voor datalekken. Bij zo’n lek worden je gegevens 'aangeschoten wild': ze kunnen verkocht worden op het darkweb of gebruikt voor identiteitsfraude.

 

Welke methodes gebruiken om je e-mail niet prijs te geven?

Naast spamfilters bestaat er een extra methode om spam drastisch te verminderen: je e-mailadres maskeren met een zogenaamde Alias. Dit is een willekeurig e-mailadres dat een laag van anonimiteit toevoegt tussen je inbox en al wie jou een e-mail stuurt (bedrijven, personen, hackers, nieuwsbrieven met trackers…).

Hoe ga je hiervoor te werk?

1.         Identificeer jezelf met je Google-, X- (Twitter), Apple- of Facebook-account om zo je eigen e-mailadres niet bloot te geven.

2.         Gebruik een specifiek e-mailadres of een wegwerp e-mailadres als je registreert op websites, vooral als je hun beveiligingsniveau niet vertrouwt of als je vermoedt dat je achteraf spam mag verwachten.

Inloggen met je Google- of Facebook-account stelt je gegevens bloot. Apple biedt een systeem dat je echte e-mailadres verbergt. We raden je dan ook aan om te kiezen voor een wegwerp e-mailadres.

Hoe werkt dit? In plaats van je adres ‘piet.pol@mail.be’ op te geven, kan je bijvoorbeeld een adres als ‘eurgaiurgauerg@mozmail.com’ opgeven. Dit vreemde adres stuurt de berichten dan naar jou door zonder ooit je echte persoonlijke mailadres te onthullen. Het is alsof je jezelf kan laten opbellen door iemand, zonder dat je deze je gsm-nummer hoeft toe te vertrouwen. Heel nuttig!

Hoe werkt dit en welke aliasdienst gebruiken? We stellen drie diensten met een gratis basisversie voor, die je persoonlijke e-mailadres verbergen en zo spam buitenhouden.

 

1.Verberg mijn e-mailadres /Hide my email (Apple)

Als je een iPhone, iPad of Mac hebt, heb je waarschijnlijk al een iCloud-account. ‘Verberg mijn e-mailadres’ vind je in de instellingen van je iCloud-account (Hide my Email).

Met deze gratis functie maak je willekeurige e-mailadressen om je echte adres te verbergen. Je kan het gebruiken om een webformulier in te vullen, je in te schrijven voor een nieuwsbrief of een account aan te maken op een webshop of sociaal netwerk. Het adres ziet er ongeveer uit als ‘alias.willekeurig@icloud.com’. E-mails die op dit anonieme adres binnenkomen, worden doorgestuurd naar je persoonlijke e-mail, terwijl je werkelijke e-mailadres privé blijft. Je kan zelfs bepalen wie jou e-mails kan sturen. Wordt het aliasadres gespamd? Geen probleem, verwijdert het adres gewoon en… het is alsof het nooit heeft bestaan!

Let op: je hebt recht op maximaal 100 iCloud aliasadressen. Wil je er meer, dan moet je eerste enkele oude adressen verwijderen. Als je Safari gebruikt, zal de browser voorstellen om willekeurige adressen aan te maken zodra hij een formulier met een e-mailveld detecteert.

Zelfs als je geen iPhone of Mac hebt, kan je trouwens gratis een Apple/iCloud account aanmaken, met 5 GB.

2. Firefox Relay (Mozilla)

Firefox Relay is ook een dienst die een zogenaamde e-mailalias genereert om je echte identiteit buiten het bereik te houden van spam en malafide bedrijven. De dienst werkt als een postbus. Niemand kent ooit je echte adres. De dienst werkt via een gratis extensie in de Firefox webbrowser, maar je kan hem ook gebruiken met Chrome (of Edge, Opera, Brave, en Vivaldi).

Vraagt een formulier je om je e-mailadres, maar deel je dit liever niet? Dan kan je met Firefox Relay automatisch een alias aanmaken. Berichten die naar deze alias worden gestuurd, worden dan doorgestuurd naar je echte inbox. In de beheerinterface van Firefox Relay vind je zelfs een optie om promotionele e-mails volledig te blokkeren. Ze worden dan permanent vernietigd voordat ze jou bereiken. Bovendien verwijdert het systeem trackers uit je binnenkomende e-mails. Zo is je privacy veel beter beschermd.

Je kan kiezen tussen de gratis versie en de betaalde versie:

  • Met de gratis versie van Firefox Relay kan je 5 alias e-mailadressen gebruiken, met verwijdering van trackers en optionele advertentieblokkering.
  • De betalende versie voor slechts € 0,99 per maand geeft je recht op een onbeperkt aantal anonieme adressen. Je kan ook een aangepast e-maildomein aanmaken. Zoals een voo.mozmail.com domein met adressen als antispam@voo.mozmail.com. Deze zijn gemakkelijker te onthouden dan adressen als wapitshre89moz@mozmail.com.

Goed om te weten: Firefox Relay is een dienst van de Mozilla Foundation. Als je de betaalde versie kiest, steun je de ontwikkeling van de communitybrowser Firefox.

  1. Hide-my-email-aliassen (Proton Pass)

 

  • Proton Pass is een wachtwoordmanager. Deze werd onlangs gelanceerd door Proton (dat ook Proton Mail en Proton VPN aanbiedt). Proton Pass is vergelijkbaar met apps als Bitwarden, 1Password, Google Passwords of iCloud Passwords. De app is helemaal gratis en biedt een handige bonus: Proton Pass maakt niet alleen een back-up van je gegevens, maar helpt ook je identiteit beschermen met een ingebouwde e-mailaliasfunctie.
  • De app werd ontwikkeld door een Zwitsers bedrijf en is beschermd door een van de strengste databeschermingswetten ter wereld. Proton Pass aliassen worden alleen gebruikt om berichten door te geven. Ze slaan geen enkele vorm van gegevens op.
  • Het aanmaken van wegwerp e-mailadressen is beperkt tot 10 aliasadressen in de gratis versie. Voor een onbeperkt aantal adressen moet je kiezen voor de Pass Plus versie. De Premium service is momenteel beschikbaar voor € 1 per maand (in plaats van € 4,99). Proton Pass werd in open source ontwikkeld en is dus volledig transparant.
  • Proton Pass met de functie Hide My Email is beschikbaar op het web, iPhone, Android en via een browserextensie (Chrome, Firefox, Brave, Vivaldi, Opera).

 

Wil je in alle veiligheid surfen? Gebruik dan de Orange-modem die bij je internetverbinding wordt geleverd. Deze biedt alle bescherming die je nodig hebt voor jou en je omgeving.

 

Lees ook : 

▶️ Hoe bescherm je je privacy online? Tips voor social media

▶️ Je wachtwoorden beheren doe je zo

 

Found this useful? Share with

Maité Delgado
Maité Delgado
Altijd op zoek naar interessante telco nieuwtjes en weetjes, handige apps, tips en tricks om jullie up to date te houden!