Menu
Blog

Een prepaid kaart in 2024: waarvoor en voor wie?

Tech

Als ouder is het niet altijd eenvoudig om te weten welk abonnement je best kiest voor je kinderen als ze hun eerste smartphone krijgen. Kan je nog wel kiezen voor een prepaidkaart in plaats van een abonnement? Welk abonnement moet je kiezen als je tiener meer tijd doorbrengt op TikTok en bijna nooit belt? Zijn prepaidkaarten alleen voor kinderen? Wij zetten alles voor je op een rijtje.

25.04.2024 Maité Delgado

Hoewel herlaadkaarten minder populair geworden zijn dan klassieke abonnementen bieden ze nog steeds heel wat voordelen voor verschillende soorten gebruikers. Zo maken ze het onmogelijk om je beschikbare bel- en datalimieten te overschrijden. We leggen je hieronder duidelijk het onderscheid uit tussen een abonnement en een prepaidkaart. Zo kan je makkelijker bepalen welke oplossing best aansluit bij jouw behoeften.

 

Wat is een prepaidkaart?

Een prepaidkaart werkt volgens het 'pay-as-you-go' model. Dit betekent dat je vooraf een bepaald tegoed koopt, dat je kan gebruiken voor diensten als bellen, sms'en, mms'en of mobiele data. Als je kredietbedrag op is, moet je het opnieuw aanvullen.

 

Dit zeer eenvoudige model biedt grote flexibiliteit en totale controle over je gsm-uitgaven, zonder verplichtingen.

 

Wat is het verschil met een gsm-abonnement?

Met een gsm-abonnement (mobiel abonnement) betaal je één keer per maand voor je gesprekken en verbruik, op basis van de prijs van je abonnement en eventuele extra's (internationale gesprekken, betaalnummers, wedstrijden).

 

Kan je je telefoonnummer behouden?

Ja, je behoudt je huidige nummer of je kiest voor een nieuw nummer, aan jou de keuze. Net als bij een abonnement is identificatie vereist als je een nieuwe prepaidkaart ontvangt (wettelijke verplichting). Dit kan in een Orange-shop, bij Hypermarkt Carrefour, MediaMarkt, Exellent of via je computer met je Belgische identiteitskaart (e-ID).

 

Voor wie is een prepaidkaart interessant?

Tegenwoordig is een gsm-abonnement de meest gebruikelijke optie. Toch kan een prepaidkaart voor verschillende soorten gebruikers bijzonder handig zijn.

 

 • Studenten en jongeren: zij hebben vaak een beperkter budget en hebben minder belminuten nodig. De prepaidkaart is handig voor hun ouders, die hun budget kunnen beheren. Als je met je kind afspreekt dat hij of zij aan het begin van elke maand een nieuw beltegoed krijgt, geef je het de verantwoordelijkheid over hoe het wordt gebruikt. Als je kind extra belminuten of data wil, moet het dat aanvullen (zakgeld, studentenjob, enz.).
 • Mensen die hun budget strikt in de hand houden en verrassingen in hun maandelijkse facturen willen vermijden.
 • Occasionele gebruikers die niet dagelijks mobiele diensten nodig hebben, zoals mensen die op zoek zijn naar eenvoud en zo weinig mogelijk verplichtingen, zonder een contract te hoeven afsluiten.
 • Bezoekers of toeristen in België die een tijdelijke oplossing nodig hebben tijdens hun verblijf.
 • Mensen van buitenlandse afkomst kunnen goedkoop bellen naar bepaalde bestemmingen (Europa, Marokko en DR Congo).

 

Een prepaidkaart biedt een interessant alternatief voor een klassiek abonnement, vooral voor mensen die hun gsm-budget onder controle willen houden.

 

Wanneer valt het niet aan te raden?

Een prepaidkaarten is niet geschikt voor wie maandelijks een grote hoeveelheid 4G/5G data nodig heeft. In dat geval kun je beter kiezen voor een  abonnement Go Plus (30 + 20 GB), Go Intense (80 + 20 GB) of Go Extreme (300 GB).

 

Roaming in de Europese Unie

Een prepaidkaart kan je gebruiken in België en de rest van de Europese Unie. Binnen de Europese Unie zijn roamingkosten afgeschaft. Als je een prepaidkaart hebt, betaal je dezelfde prijs als in België, dus je verbruik wordt afgetrokken van je beltegoed en bonussen. Hetzelfde geldt binnen de Europese Economische Ruimte (IJsland, Noorwegen en Liechtenstein). Let op! Andorra en Zwitserland horen daar niet toe.

 

Prepaidkaart: welke aanbod kiezen?

Binnen de verschillende formules op de Belgische markt, is Orange Tempo gericht op al wie geen gsm-abonnement wil. De opties bieden een grote flexibiliteit en kunnen worden aangepast aan de specifieke behoeften van elke gebruiker.

 

Je hebt de keuze uit 2 formules: Tempo Easy en Tempo Giga.

 • Tempo Easy is de ideale optie voor wie op zoek is naar eenvoud en efficiëntie, met bellen en sms'en, maar minder mobiele data (gegevens). Voor € 10 krijg je 100 belminuten, 100 sms'jes en 100 MB. Voor € 20 upgrade je naar 200 belminuten, 200 sms'jes en 200 MB data.
 • Tempo Giga is geschikt als je meer mobiele data nodig hebt en minder belt en sms't. Zo geeft een herlaadbeurt van € 10 je recht op 1 GB en 500 sms'jes voor slechts 28 belminuten. Een herlaadbeurt van € 20 verhoogt je volume tot 7 GB per maand (5000 sms'jes en 57 belminuten).

Als je gewoon voor mobiele data wil kiezen, zonder oproepen of sms'jes, dan geeft de Tempo Giga herlaadbeurt je voor € 15 per maand recht op 8 GB. Er zijn ook andere herlaadopties beschikbaar.

Goed om te weten: het Tempo Giga-pakket biedt gratis bellen naar andere Tempo Giga-abonnees bij elke herlaadbeurt van € 15, € 20 of € 50. Ideaal voor onbeperkt bellen tussen familieleden en/of vrienden.

 

Hoe kan je herladen?

Herladen is eenvoudig en kan online of met de My Orange-app, wat het prepaid aanbod nog gebruiksvriendelijker maakt. Herladen gebeurt automatisch, maar kan ook in een winkel of supermarkt. Het is ook mogelijk om te herladen met de apps KBC Mobile, KBC Brussels Mobile en CBC Mobile.

Zijn er opties?

Ja, je kan kiezen uit de volgende opties:
 

 • Call Boost voor Tempo Giga: 10 belminuten voor € 1,5 (1 dag) of 45 belminuten voor € 8 (7 dagen).
 • Surfvolume: 1 GB voor € 10 (31 dagen), 1 GB voor € 2 (1 dag) of 1,5 GB voor € 5 (7 dagen).
 • Bellen naar de rest van de Europese Unie: 90 belminuten pour 5 € (31d)
 • Bellen naar Congo: 30 belminuten voor 5 € (31d)
 • Bellen naar Marokko: 120 belminuten pour 9 € (31d).

Kan je beltegoed nog omzetten in GB?

Ja, via de Mijn Orange-app in de sectie 'Tarief en opties', onder 'Een optie toevoegen'. Kies daar voor 'Mobiel internet' en selecteer de optie van je keuze.

Goed om te weten: Tot 28 mei 2024 profiteer je nu bij aankoop van een Tempo Giga-kaart (€ 15), bovenop de 42 minuten, gedurende een jaar van een dubbele databonus, 10 GB in plaats van 5 GB, een bonus van 4.000 sms'jes en onbeperkt bellen naar Tempo Giga-klanten. De bonussen blijven 31 dagen geldig.

 

Lees ook

▶️ Orange Re-programma voor smartphones: een win-win voor jouw budget én de planeet

▶️ Schermtijd op je iPhone of Android: zo hou je het gezond!

 

Found this useful? Share with

Maité Delgado
Maité Delgado
Altijd op zoek naar interessante telco nieuwtjes en weetjes, handige apps, tips en tricks om jullie up to date te houden!