Menu
Blog

Hoeveel GB voor mijn mobiel abonnement?

Tech

We surfen steeds sneller op onze smartphones. Bij het kiezen van het geschikte pakket voor je gsm is het dan ook belangrijk om te weten hoeveel data je per maand écht verbruikt. In dit artikel overlopen we de verschillende soorten van gebruik, net als de snelheden die 3G, 4G en 5G bieden.

07.06.2024 Maité Delgado

Wat bedoelt men precies met mobiele data? De term mobiele data (of mobiele gegevens) verwijst naar de informatieoverdracht en het internetgebruik via mobiele netwerken: surfen, streamen, e-mail, sociale netwerken en videogesprekken.

Mobiele data worden uitgedrukt in de hoeveelheid gegevens die overgedragen worden, doorgaans in megabytes (MB) of gigabytes (GB).

Wanneer een mobiel abonnement jou 2, 8, 50 of 300 GB biedt, betekent dit dat je recht hebt op een pakket gigabytes dat overeenkomt met dat volume.

 

2G, 3G, 4G, 5G: de evolutie in een notendop

In de begindagen van mobiel surfen hadden we het nog over GPRS (gelanceerd door Mobistar in 2001). Het verschil in snelheid met vandaag is gigantisch: maximaal slechts 114 Kbps. Vandaag, met de uitrol van 5G in België, halen we al rap snelheden van 1 Gbps gehaald. In 2024 surfen we dus 8.000 keer sneller dan in 2001.

We blikken even kort terug op deze evolutie.

2,5G (EDGE)

De EDGE-technologie die in 2005 werd geïntroduceerd, was een uitbreiding van 2G. Deze is ook gekend als 2,5G en garandeerde elementaire datasnelheden tot 384 Kbps. Genoeg voor taken als sms, mms en browsen op het web van die tijd (het befaamde WAP).

 

3G

De derde generatie mobiele netwerken kwam een jaar later. Het welbekende 3G garandeerde toen comfortabeler surfen (384 Kbps), wat in de loop der jaren evolueerde naar snelheden van 2 Mbps of zelfs meer. Dit betekende dat we eindelijk comfortabeler konden surfen, e-mails met bijlagen konden versturen (stel je voor!) en zelfs video's konden streamen (al was dat nog niet in hd).

In 2024 is Orange Belgium begonnen met het afbouwen en stopzetten van het 3G-netwerk, dat geleidelijk wordt vervangen door 5G.

4G

4G werd in 2014 geïntroduceerd. Dit betekende een ware revolutie en op dat moment begon ons internetgebruik op onze smartphones te exploderen. Met snelheden tot 100 Mbps bij de introductie konden we eindelijk naadloos surfen, gamen, muziek streamen, podcasts beluisteren, videobellen en video's in hd bekijken.

5G

5G is de nieuwste generatie van mobiele netwerken, die momenteel uitgerold wordt. Dit betekent de volgende grote revolutie voor onze smartphones, met snelheden tot 1 Gbps en een veel lagere latentie. Perfect voor high-definition videostreaming en gegevensverslindende toepassingen.

Goed om te weten: je kan de evolutie van het Orange 5G-netwerk in jouw regio volgen                 op een interactieve kaart.

 

Dataverbruik: enkele voorbeelden

Sommigen gebruiken hun 4G/5G-verbinding de hele dag door. Anderen gebruiken meestal wifi. Het is niet altijd eenvoudig om het juiste abonnement te vinden. Aan de hand van enkele praktische voorbeelden bieden we je hieronder de mogelijkheid om een redelijke berekening maken (niet te veel, niet te weinig).

Web en sociale media

Om te surfen op websites of door Facebook te scrollen verbruik je zo'n 1 tot 2 GB per maand, als je het kalmpjes aan doet.

Videostreamen

Als je filmpjes bekijkt op YouTube of films op Netflix loopt je dataverbruik snel op, met een gemiddelde van 3 GB voor een uur video in hd.

Muziek streamen

Een paar uur muziek beluisteren via Spotify, Tidal, Deezer, Apple Music, YouTube Music, Amazon Music of een andere streamingservice kan oplopen tot ongeveer 1 GB.

Messaging en videobellen

WhatsApp, Signal, Telegram en FaceTime zijn messaging-apps die relatief weinig gegevens verbruiken, maar videogesprekken kunnen het verbruik verhogen. Het gegevensverbruik voor videogesprekken verschilt per platform en van videokwaliteit. Op Zoom bijvoorbeeld verbruikt een videogesprek in standaardkwaliteit ongeveer 540 MB per uur. Bij groepsgesprekken stijgt het verbruik tot 810 MB. Op Skype verbruikt een videogesprek in standaardkwaliteit ongeveer 135 MB per uur en tot 720 MB in hd. Bij een groepsgesprek varieert het verbruik van 900 MB tot 3,6 GB per uur, afhankelijk van het aantal deelnemers.

Foto's op Instagram

Het uploaden van foto's naar platforms als Instagram kan een aanzienlijke hoeveelheid gegevens verbruiken, vooral als het om foto's in hoge definitie gaat. Het dataverbruik voor het uploaden van foto's naar Instagram bedraagt ongeveer 2 MB per foto. Een voorbeeld: als je 30 foto's en 30 videoverhalen per maand plaatst, komt het dataverbruik uit op ongeveer 300 MB per maand. Als de beeldkwaliteit op Instagram blijft verbeteren, mogen we verwachten dat het dataverbruik in de toekomst zal toenemen. Hetzelfde geldt voor TikTok.

Onlineradio

Een paar uur onlineradio beluisteren (dus een radiostation streamen in plaats van op FM of DAB+ te luisteren) kan 1 GB verbruiken.

 

Welk mobiel abonnement kiezen?

Je hebt de keuze uit verschillende opties, afgestemd op je behoeften. 

Op deze pagina kan je ook de mobiele tarieven van Orange raadplegen.

Goed om te weten: een mobiel pakket is altijd goedkoper als je verschillende nummers op dezelfde factuur combineert of kiest voor internet thuis en Orange TV. Ontdek de prijzen van LOVE aanbiedingen.

Als je merkt dat je meer of minder verbruikt dan verwacht, kan je altijd je abonnement aanpassen naar een hogere of lagere bundel in je My Orange-app of online klantenzone.

 

Lees ook

▶️ Orange Re-programma voor smartphones: een win-win voor jouw budget én de planeet

▶️ Schermtijd op je iPhone of Android: zo hou je het gezond!

Found this useful? Share with

Maité Delgado
Maité Delgado
Altijd op zoek naar interessante telco nieuwtjes en weetjes, handige apps, tips en tricks om jullie up to date te houden!