Menu
Blog

Je smartphone langer onderhouden: onze beste tips

Tech

Wil je je iPhone of Android-smartphone zo lang mogelijk in de beste staat houden? Wil je er zeker van zijn dat hij lang meegaat? Dan is het belangrijk om er goed voor te zorgen. We verklappen je graag enkele eenvoudige tips om je smartphone in topvorm te houden.

17.05.2024 Maité Delgado

Je telefoon lang bijhouden past helemaal binnen het streven naar duurzaam en verantwoord consumeren. Met andere woorden: goed voor het milieu. Afgezien van de Fairphone komen er bij de productie van smartphones schaarse en vervuilende grondstoffen te pas. Het is geen geheim dat dit een aanzienlijke hoeveelheid elektronisch afval meebrengt. Je toestel langer gebruiken, vermindert je ecologische voetafdruk.

De levensduur van je smartphone verlengen is ook goed voor je budget. Smartphones zijn een investering: als je ze goed onderhoudt, bespaar je op reparaties of vervanging.

 

 

8 tips om je smartphone in topvorm te houden

Benieuwd naar onze tips om de levensduur van je Android smartphone of iPhone te maximaliseren?

1. Bescherm je smartphone

De eerste stap om goed voor je smartphone te zorgen? Investeren in een goede bescherming! Waar hebben we het over? Een stevige beschermhoes en een beschermfolie voor het scherm. Met deze tweevoudige bescherming kan je veel schade voorkomen. De hoes beschermt tegen schokken en vallen. De folie beschermt het scherm dan weer tegen krassen en barsten (tip: kies een matte folie als je bescherming tegen pottenkijkers wil).

2. Reinig regelmatig met een microvezeldoek

Om te voorkomen dat stof, vuil en bacteriën zich ophopen, raden we je aan om je smartphone regelmatig schoon te maken. Maar niet zomaar, en niet met eender welk product. Gebruik een zacht, niet-schurend microvezeldoekje om het scherm en de achterkant van het apparaat schoon te vegen.

Gebruik nooit agressieve chemicaliën die de gevoelige oppervlakken van je telefoon kunnen beschadigen.

3. Vermijd extreme temperaturen (heet, koud)

Extreme temperaturen kunnen de prestaties van je smartphone ernstig beïnvloeden. Hoe voorkom je dit? Laat je toestel niet achter in de volle zon of in een hete auto, waar de temperaturen makkelijk oplopen boven 40°C. Bescherm het ook tegen intense kou. De interne onderdelen zijn gevoelig en raken snel beschadigd. In de praktijk raden we aan om je smartphone tussen 0°C en 35°C te houden voor optimaal gebruik. Lees: bescherm je gsm tegen vriestemperaturen of blakende hitte.

 

Goed om te weten Heb je echt een nieuwe smartphone nodig? Kies voor een refurbished smartphone van Orange. Zo goed als nieuw, met dezelfde garantie en een geweldige prijs, zeker in combinatie met een mobiel abonnement. Ontdek de beschikbare modellen.

 

4. Draag zorg voor de batterij

Om de levensduur van de batterij van je smartphone te verlengen, moet je vermijden dat hij helemaal leeg raakt. Vermijd ook om de batterij telkens tot 100% op te laden. In het ideale geval laad je de batterij tussen 20% en 80% op. Vermijd ook om je smartphone te gebruiken tijdens het opladen (risico op oververhitting).

Om je smartphone gezond te houden, gebruik je ook best gecertificeerde oplaadaccessoires en -kabels. Vermijd (vaak goedkope) namaakproducten of producten van slechte kwaliteit. Deze kunnen ervoor zorgen dat je batterij oververhit raakt of niet meer goed werkt. Ook dit helpt om veel problemen op de lange termijn te voorkomen.

5. Vermijd overbelasting van het geheugen van je smartphone

Met je hoofd barstensvol botsende gedachten, denk je minder efficiënt. Hetzelfde geldt voor je smartphone. Een overbelast geheugen ondermijnt de snelheid en prestaties. Verwijder regelmatig onnodige bestanden, ongebruikte apps en oude foto's of video's.

Om het interne geheugen van je toestel te ontlasten kan je belangrijke bestanden opslaan in de Cloud. Voorbeelden hiervan zijn Google Drive, OneDrive, iCloud Drive/Photos, Ente voor foto's, kDrive van Infomaniak of Proton Drive.

6. Laad alleen ’s nachts op

Laad je 's ochtends, 's middags en 's avonds op? Dat heeft weinig zin. Het is beter om je smartphone 's nachts op te laden, wanneer je hem niet gebruikt (en als je 's nachts werkt, overdag terwijl je slaapt). Overmatig opladen kan de batterij beschadigen. Veel smartphones (waaronder de iPhone en recente versies van Android) zijn uitgerust met energiebeheertechnologieën (soms tot 80%) om dit probleem te voorkomen, maar het is nog steeds beter om het apparaat los te koppelen zodra het is opgeladen.

7. Werk het systeem en je apps regelmatig bij

Zie je vaak over het hoofd om je besturingssysteem en apps bij te werken? Dat is niet verstandig. Updates zijn essentieel voor de veiligheid én de prestaties van je smartphone. Ze lossen bugs op, verbeteren de compatibiliteit en introduceren nieuwe functies. Het negeren van deze updates kan je toestel kwetsbaar maken voor cyberaanvallen en de prestaties ondermijnen. Ons advies: vink de optie aan voor het automatisch updaten van je besturingssysteem en apps. Zo hoef je er verder niet meer bij stil te staan.

8. Zorg goed voor je smartphone

De basis? Wees voorzichtig met je smartphone, het is een waardevol item. Bewaar hem altijd op een veilige plek als je hem niet gebruikt. Laat hem niet liggen op plaatsen waar hij per ongeluk kan worden omgestoten, platgedrukt of in aanraking komt met vloeistoffen. Gebruik een standaard of dockingstation om hem veilig en binnen handbereik te houden. Kortom, zorg er net zo goed voor als je voor een mooi horloge of portefeuille zou doen.

Een smartphone voor de lange termijn: conclusie

Je zal zien! Met deze eenvoudige maar doeltreffende tips kan je je toestel beschermen tegen schade, zijn prestaties op peil houden en besparen op reparatie- of vervangingskosten. Maar bovenal... kan je zo je toestel zo lang mogelijk blijven gebruiken (en dus flink besparen én het is ook nog eens goed voor de planeet).

 

Goed om te weten Geeft je oude smartphone de geest? Ook hier kan je een duurzaam gebaar stellen. Orange recupereert je oude gsm en je krijgt tot € 500 terug, afhankelijk van het model (met € 20 bovenop de overnameprijs). Voor elke ingeleverde smartphone schenkt Orange € 2 aan de natuurbeschermingsvereniging Natagora. Benieuwd naar alle details?

Found this useful? Share with

Maité Delgado
Maité Delgado
Altijd op zoek naar interessante telco nieuwtjes en weetjes, handige apps, tips en tricks om jullie up to date te houden!