Menu
Blog

Alternatieven voor Gmail of Hotmail? 4 Europese diensten vergeleken

Tech

Maak je je ook soms zorgen over de veiligheid van je gegevens? Dan ben je misschien op zoek naar een alternatief voor Gmail, Outlook of Yahoo Mail. In Europa (en in het bijzonder in België) genieten we van een strenge regelgeving op het gebied van gegevensbescherming. Wat moet je kiezen? We overlopen 4 e-maildiensten die in Europa gevestigd zijn: Mailfence, ProtonMail, Mailo en Tuta. Ze bieden allemaal een gratis versie.

28.06.2024 Maité Delgado

Een alternatief zoeken voor Gmail, Yahoo! Mail of Outlook/Hotmail? In het licht van de problematiek van gegevensverzameling valt daar steeds meer voor te zeggen. Zeker als je je online berichten veiliger en vertrouwelijker wil maken. Wist je dat een aantal Europese e-maildiensten alle functies bieden die je dagelijks nodig hebt en tegelijk voldoen aan de strenge EU-voorschriften voor gegevensbescherming (de zogenaamde GDPR)?

 

 

1. ProtonMail (Zwitserland)

ProtonMail is een van de populairste beveiligde e-maildiensten voor al wie zijn privacy wil beschermen, waaronder heel wat journalisten. En daarvoor is een hele duidelijke reden: Zwitserland staat bekend om zijn strenge privacywetgeving, wat van ProtonMail een vrij logische keuze maakt. De oplossing biedt ook end-to-end versleuteling, beveiligde servers en een strikt beleid om geen connectie-bestanden (logs) bij te houden.

De gratis versie biedt 1 GB opslagruimte. Wil je 500 GB, dan betaal je € 9,95 per maand.

Een Proton-account geeft je toegang tot de volgende diensten:

 • Versleutelde en beveiligde e-mail (met mobiele app) met adresboek
 • Beveiligde agenda
 • Bestandsopslag (Proton Drive)
 • VPN (Proton VPN)
 • Wachtwoordmanager (Proton Pass)

Goed om te weten: wat is het verschil tussen versleuteling en end-to-end versleuteling? ‘Versleutelen’ betekent leesbare gegevens omzetten in een geheime code om ze te beschermen. Dit proces is omkeerbaar: de gecodeerde gegevens kunnen met een decryptiesleutel weer in leesbare gegevens worden omgezet. De toevoeging ‘end-to-end’ impliceert dat ook de provider je gegevens niet kan inkijken omdat hij niet over de sleutel beschikt.

 

2. Mailfence (België)

Mailfence is een Belgische beveiligde e-maildienst. Hiermee profiteer je van de gegevensbeschermingswetten in ons land (je gegevens worden opgeslagen op de servers van het bedrijf in België). Deze dienst biedt een end-to-end versleutelingsoptie, die garandeert dat alleen jij en je ontvanger toegang hebben tot de inhoud van je e-mails. Mailfence beschermt je ook tegen reclametrackers. Persoonlijk zijn we onder de indruk van de intuïtieve gebruikersinterface.

De gratis versie biedt 500 MB opslagruimte. Wil je 11 GB, dan moet je upgraden naar een betaalde account voor € 2,50 per maand.

 

Een Mailfence-account geeft je toegang tot de volgende diensten:

 • E-mail
 • Adresboek
 • Agenda
 • Bestandsopslag
 • Eenvoudige synchronisatie
 • Mobiele app

 

Mailfence is een degelijk alternatief voor Gmail voor al wie zijn online berichten wil beschermen en zijn gegevens in België wil houden. Het is ook de meest universele dienst in onze selectie: je kan synchroniseren met al je toestellen via standaardformaten (inclusief Mail, Outlook, enz.).

Goed om te weten: Kies voor je e-mails het beste internet thuis. Profiteer van de nieuwste WiFi 6-compatibiliteit en geniet van wifi van hoge kwaliteit. Je kan je wifibereik uitbreiden van de kelder tot de zolder met WiFi Boosters en WiFi Comfort of My Comfort Service.

Mailfence is ook bekend onder andere merknamen, waaronder ContactOffice (dat al meer dan 20 jaar bestaat!) en Mail.be.

 

3. Mailo (Frankrijk)

Mailo is een e-maildienst die is ontwikkeld in Frankrijk. De slogan spreekt voor zich: de berichtendienst die jou respecteert. Mailo benadrukt het respect voor privacy en zorgt ervoor dat je gegevens veilig blijven, zonder pottenkijkers. Hun belofte? ‘Je persoonlijke gegevens zijn heilig voor ons: we slaan ze op beveiligde servers in Frankrijk op, we gebruiken ze niet, we verkopen ze niet, we lezen je berichten niet’.

 

De gratis versie biedt 1 GB opslagruimte (e-mails) en 500 MB (documenten), met reclame. Wil je geen reclame, dan kan je upgraden naar een betaalde account voor € 1 per maand (20 GB voor je e-mails).

Een Mailo-account geeft je toegang tot de volgende diensten:

 • E-mail
 • Adresboek
 • Agenda
 • Bestandsopslag
 • Mobiele app

 

4. Tuta (Duitsland)

Tuta is een beveiligde e-mailservice gevestigd in Duitsland, met end-to-end versleuteling voor je e-mails en bijlagen. Het wordt gerund door een team dat op het gebied van privacy bekend staat als zeer geëngageerd (en zelfs activistisch). Duitsland hanteert strenge wetten voor gegevensbescherming, wat van Tutan een goede keuze maakt. Bovendien is deze oplossing open-source.

De gratis versie biedt 1 GB opslagruimte. Als je 20 GB wilt, kan je upgraden naar een betaalde account voor € 3 per maand.

Een Tuta-account geeft je toegang tot de volgende diensten:

 • E-mail
 • Adresboek
 • Agenda
 • Mobiele (iPhone, Android) en desktop (Windows, macOS, Linux) app           

Goed om te weten: Gebruik je je e-mails op je smartphone? Kies een mobiel abonnement met maximale data om bijlagen en grote bestanden te kunnen versturen in 4G en 5G. Kies hier je ideale mobiele abonnement.

 

Lees ook:

▶️ Je smartphone langer onderhouden: onze beste tips
▶️ Orange rəcycle: waarom gsm’s en smartphones recycleren zo belangrijk is

Found this useful? Share with

Maité Delgado
Maité Delgado
Altijd op zoek naar interessante telco nieuwtjes en weetjes, handige apps, tips en tricks om jullie up to date te houden!