Menu
Blog

5G vs 4G: welke 4 voordelen heeft het nieuwe mobiele internet voor jou in petto?

Tech

Met 5G krijgen de mobiele netwerken in België een stevige upgrade. Mobiel surfen wordt zo sneller, efficiënter en energiezuiniger. We zetten de belangrijkste verschillen met 4G op een rijtje!

21.03.2022 Maité Delgado

Een van de highlights van 2022 wordt ongetwijfeld de geleidelijke uitrol van 5G in België. Is dat dan zoveel anders dan 4G, horen we je vragen. Absoluut! Hier zijn 4 belangrijke verschillen tussen 4G en 5G – en waarom ze zo belangrijk zijn. 

(Niet zeker wat 5G precies is? Lees eerst even deze blog!)

TIP: is je smartphone aan vervanging toe? Kies voor een 5G-compatibele gsm!

Tot 1 GB per seconde downloaden 

Een van de belangrijkste eigenschappen van het 5G-netwerk is dat data veel gerichter verstuurd kunnen worden. Het huidige 4G-netwerk kan je een beetje vergelijken met een reusachtige spuitbus: ze zenden een wolk aan data uit over een groot gebied – en daarbij gaan onvermijdelijk ook veel signalen verloren.

De 5G-zendmasten kan je dan weer vergelijken met een soort laserlampen. Ze bundelen de signalen in de richting van de gebruiker. Resultaat: data kunnen sneller én efficiënter verstuurd worden.

Specialisten rekenden uit dat je mobiel maar liefst 3 keer sneller dan 4G kan surfen! Dat wil zeggen dat je 2 films van 2 GB kan downloaden voor je aan het einde van deze blog bent (in 50 seconden om precies te zijn). Met 4G doe je daar meerdere minuten over. Een wereld van verschil dus als je graag – en veel – streamt op je smartphone! 

Nice! En hoe ontvang ik 5G?

Vertraging op het netwerk? Da’s zo 2021!

Wanneer je surft of streamt, worden er data uitgewisseld tussen 2 apparaten. En ook al gebeurt dat bliksemsnel, toch hebben data tijd nodig om die afstand af te leggen. Als dat (relatief) lang duurt, zit er veel vertraging op het netwerk – wat ook wel omschreven wordt als ‘hoge latentie’.

5G-technologie maakt korte metten met deze vertragingen. Meer nog, met amper 1 milliseconde kan je gerust spreken van een extreem lage latentie! Ter vergelijking: bij 4G ligt de latentie momenteel vijftig keer hoger.

Afhankelijk van jouw netwerk is het zo perfect mogelijk dat jouw 5G-netwerk beter presteert dan de wifiverbinding. Ook de connecties tussen je verschillende slimme accessoires – van smart tv tot smart watch en zelfs zelfrijdende auto – worden dankzij 5G een pak stabieler. 

Hoe meer apparaten, hoe meer vreugd

Omdat data efficiënter uitgewisseld worden, kan het 5G-netwerk meer apparaten tegelijk ondersteunen. Véél meer. 

Concreet kunnen zo maar liefst tot 1 miljoen toestellen per vierkante kilometer tegelijk profiteren van alle 5G-voordelen. Maar liefst 250 keer meer dan het 4G-netwerk! Dat betekent dat bijvoorbeeld alle Antwerpenaren tegelijk hun favoriete serie of game zouden kunnen streamen via het mobiele internet.

Maar deze technologie opent ook een hele nieuwe wereld van mogelijkheden … Van sneller streamen tot zelfrijdende auto’s en meer!

Cool, waarom is 5G nog belangrijk?

5G-zendmasten met een hart voor de planeet

Net zoals in andere sectoren wordt ook in de telecomwereld hard nagedacht over het klimaatvraagstuk. Daarom werd er bij de ontwikkeling van de 5G-technologie extra aandacht besteed aan de ecologische voetafdruk: hoe minimaliseren we de impact ervan op onze planeet?

Studies van onder meer Nokia wijzen uit dat 5G in vergelijking met 4G een waanzinnige 90% minder energie verbruikt per verstuurde bit. 

Een belangrijke stap voorwaarts richting een ‘smart future’ waarin steeds meer toestellen met elkaar communiceren via het internet – en we dus steeds meer data verbruiken. Dankzij 5G-technologie zal dat alles een pak energie-efficiënter kunnen gebeuren dan momenteel het geval is met 4G.

Haal genoeg data in huis!

In het voorjaar starten we met de geleidelijke uitrol van 5G in België. Zodra het 5G-netwerk in jouw buurt beschikbaar is, kan je met een 5G-compatibele smartphone (die gecertificeerd is voor het Orange-netwerk) en mobiel abonnement al de bovenstaande voordelen zelf uittesten. Veel plezier ermee!

Ik heb een 5G-smartphone nodig! Yes, doe mij maar extra veel mobiele data!

Lees ook:

▶️ Wat is 5G en waarom is het zo belangrijk?
▶️ Beste apps voor Android en iPhone
▶️ Welkom bij Smart Home van Orange

Found this useful? Share with

Maité Delgado
Maité Delgado
Altijd op zoek naar interessante telco nieuwtjes en weetjes, handige apps, tips en tricks om jullie up to date te houden!