Menu

Use this environment for content changes

Warning: Please do not use this environment for content changes

Blog

Doe je aan telewerk? 5 essentiële tips!

Tech

Telewerk is voor veel werknemers in België een realiteit geworden. Velen biedt het een grote flexibiliteit. Anderen vinden het dan weer niet altijd eenvoudig te organiseren. Tijd voor vijf handige tips waarmee je het meeste uit je thuiswerkdag haalt.

21.06.2024 Maité Delgado

Vorig jaar publiceerde de FOD Mobiliteit de resultaten van een enquête over telewerken in België en de vervoermiddelen die de Belgen gebruiken. Vandaag werkt 33% van de Belgen minstens één dag per week thuis. Vreemd genoeg zijn het de Brusselaars die het meest thuiswerken: 42% (tegenover 29% in Wallonië en 33% in Vlaanderen). 

Telewerken mag dan wel in opmars zijn, je moet het wel zo goed mogelijk kunnen organiseren. Met onze tips kan je een thuiswerkomgeving creëren die niet alleen bevorderlijk is voor je productiviteit, maar ook voor je welzijn en een goede balans tussen je werk en privé.

 

1. Richt een speciale werkruimte in

Telewerken is meer dan gewoon je laptop op de keukentafel neerzetten. Net als op kantoor beschik je idealiter over een speciale werkruimte. Dit is essentieel om je werk en privéleven gescheiden te houden.

Alles hangt natuurlijk af van de ruimte waarover je kan beschikken. Dit kan een bureau zijn of een tafel in een rustige kamer. Vermijd om te werken vanuit je bed of zetel, want dit kan schadelijk zijn voor je productiviteit en geestelijk welzijn.

Zijn de kinderen thuis? Word je voortdurend verstrooid door je partner (wie heeft er geen ervaring mee?) Werken in een speciale ruimte biedt ook het voordeel dat je de mensen om je heen makkelijker kan duidelijk maken dat je in ‘niet storen’ modus staat. Word je toch nog altijd gestoord? Sluit de deur, herinner je omgeving eraan dat je aan het telewerken bent. Of hang een bordje ‘Aan het werk’ op je deur als het niet voor iedereen duidelijk is.

 

2. Installeer een ochtendroutine

Het kan misschien verleidelijk zijn om in je pyjama je bed uit te springen en meteen aan de slag te gaan, maar dit is niet echt het verstandigste manier. Om de juiste werksfeer en

-omstandigheden te creëren, moet je ervoor zorgen om dezelfde ochtendroutine aan te houden als de dagen waarop je naar kantoor gaat. Neem een douche, kleed je alsof je naar je werk gaat en neem een gezond ontbijt. Haast je niet: dit alles helpt om in de juiste gemoedstoestand aan je dag te beginnen.

Ochtendroutine:een voorbeeld

Hier is een voorbeeld van een ochtendroutine die je uiteraard kan aanpassen aan jouw schema en behoeften.

  • 6.30 uur: word wakker en begin met een paar rustige stretchoefeningen om je lichaam zachtjes wakker te maken.
  • 6.45 uur: neem een verkwikkende douche om volledig wakker te worden. Kleed je aan alsof je naar kantoor zou gaan. Blijf niet in pyjama, ook al werkt je thuis.
  • 7 uur: ontbijt gezond. Kies voedingsmiddelen die je de hele ochtend energie geven, zoals volkoren ontbijtgranen, fruit, eiwitten (zoals eieren of yoghurt) en een warme drank of vruchtensap.
  • 7.30 uur: neem 15 tot 20 minuten de tijd voor wat lichaamsbeweging, zoals een korte yogasessie of een wandeling buiten. Waarom de hond niet uitlaten?
  • 7.50 uur: trek een paar minuten uit om je dag te plannen. Schrijf je belangrijkste taken neer in een handige to-do list en stel jezelf hierbij realistische doelstellingen. Neem dan een paar minuten om te ontspannen voordat je aan je dag begint.
  • 8:00 uur: aan het werk! Ga op je werkplek zitten en begin je dag volgens plan.

3. Leg je werkuren en pauzes vast

De flexibiliteit van telewerken mag niet leiden tot eindeloze dagen. Leg duidelijke werktijden vast en houd je daaraan. Informeer je collega's over je beschikbaarheid en houd je aan je begin- en eindtijden.

Een woordje over flexibiliteit! Telewerken betekent niet noodzakelijk dat je een opgelegde uurregeling volgt. Als het mogelijk is (in overleg met je bedrijf), maak dan gebruik van de mogelijkheid om op bepaalde dagen vroeger te beginnen met werken. Vroeg in de morgen is je geest scherper en helderder. Misschien beëindig je je dag zelfs vroeger dan gepland. Een groot voordeel!

Vergeet niet om regelmatig pauzes te nemen om vermoeidheid te voorkomen en een goed concentratieniveau te behouden. Gebruik je pauzes om te ontspannen, een beetje te bewegen of een frisse neus te halen. Zo verbeter je je algemene welzijn en voorkom je overbelasting.

Bij thuiswerk is het soms moeilijk om je tijd te managen, vooral als het gaat om je maaltijden en pauzes. Plan je maaltijden van tevoren en neem de tijd om te eten uit de buurt van je beeldscherm.

 

4. Gebruik de juiste apparatuur

Om comfortabel en efficiënt thuis te werken, is de juiste IT-apparatuur essentieel. Investeer in een scherm voor je laptop, een muis, een comfortabel toetsenbord en, indien mogelijk, een ergonomische bureaustoel. Deze accessoires kunnen je houding sterk verbeteren en spierspanning verminderen.

Sommige bedrijven in België bieden een telewerkbudget, een reeks vergoedingen voor de aankoop van telewerkapparatuur. Heb je hier geen klare kijk op? Informeer je bij je werkgever of de personeelsdienst van je bedrijf.

 

5. Zorg voor een goede internetverbinding

Een goede internetverbinding thuis is cruciaal voor telewerk. Zorg ervoor dat je verbinding snel genoeg is voor videogesprekken (Teams, Google Meet, Slack), het delen van bestanden en het gebruik van onlinesoftware of het VPN van je bedrijf.

Overweeg een back-upoplossing, zoals een 4G-back-up, om onderbrekingen te voorkomen in het geval van een storing.

Goed om te weten: Orange All-In Fiber biedt je een internetverbinding tot 1 Gbps (en tot 50 Mbps voor uploads) met WiFi boosters voor het hele huis en 4G-back-up bij storingen. Zo blijf je in alle omstandigheden vlot aan de slag. 

 

Investeren in de juiste netwerkapparatuur kan het verschil maken voor je productiviteit en gemoedsrust. Wifi is ook een heel belangrijk element: in het tijdperk van wifi 6(E) raden we je aan om te kiezen voor een WiFi Mesh-installatie die het draadloze netwerk harmonieus over het hele huis verspreidt. Als je woning minder dan 160 m2 groot is, raden we je het WiFi Comfort-pack aan voor € 3 per maand, inclusief 2 WiFi boosters. Is je huis groter? Neem dan Extra WiFi Comfort voor € 3 extra per maand en je krijgt tot 2 extra WiFi boosters.

 

Found this useful? Share with

Maité Delgado
Maité Delgado
Altijd op zoek naar interessante telco nieuwtjes en weetjes, handige apps, tips en tricks om jullie up to date te houden!